Western i Åsane Rideklubb!

‹For de fleste av oss, er western et litt ukjent område. Noen får kanskje assosiasjoner til TV-serien Bonanza, eller ser for seg at man fanger kyr med lasso, eller jager avgårde for så å bråbremse hesten i en «sliding stop». Men Western er så mye mer enn dette!
Det er faktisk en utrolig kompleks gren, med mange ulike retninger man kan konkurrere innen.


Prestasjoner

Charlotte, Lizza og Ingrid driver aktivt med trening for konkurranser, og gjør det ganske så skarpt!
Nå nettopp, fikk Ingrid den gledelige meldingen om at hun var blitt plukket ut blant mange til å delta på det norske ungdomslaget og skal representere Norge i Youth World Cup i western riding, i Australia juni 2016! DET er en ganske fantastisk bragd!!
Ingen av lagene som deltar i Australia har lov å ri på egen hest, alle må altså prestere på en hest dem ikke kjenner. Lagene får 4-5 dager å lære kjenne hestene på clinic innen de forskjellige grenene. Så her går det på rytteren sine ferdigheter og ikke på hvem som har beste hesten.
Mer informasjon på hjemmesiden til Youth World Cup HER.

I november reiste Ingrid til belgia Championship sammen med sin trener, der stilte hun på lånt hest og tok 2 sølv i Showmanship og Horsemanship og bronse i trail. I juni reiste vi til Hamar på NM der tok hun mange gode plasseringer bland annet 2 sølv i showmanship og Horsemanship på hesten vår Badger. Hun stilte og badger ut i halter der han ble Grand Champion x 2. Etter NM reiste Ingrid og Badger til Hemsedal og va der i 5 uker for og konsentrere seg på trening. I august kom hun og Badger hjem til vårt nye hjem i Åsane 2 dager etter det reiste Ingrid til Tyskland for å stille på EM i kreuth på lånt hest, der vant hun i trail og showmanship og ble Circuit Champion, forteller Lizza.

Like før sommeren i år, var vi på stevne i Hamar, forteller Charlotte.Min hest ble halt så den gikk ikke gjennom vet.sjekk men fikk starte leie klassen. Der fikk jeg 2.pl og 3.pl i Amature showmanship.
I fjor, før sommeren, fikk vi begge 1.pl i showmanship eg i Amature og Ingrid i youth. De andre klassene i fjor, brukte jeg to hender, og da blir man disket. Hester som er over 6 år, skal man kun ri på en hånd og stangbitt.

__________________________________________

Noen av oss ble litt ekstra nysgjerrige på westernridningen, så vi spurte dem om de kunne fortelle litt hva de trener på og hvordan ting fungerer i konkurransene.
Charlotte forteller:

Western

Det finnes flere grener innen western ridning:
– Halter
– Showmanship at halter
– western pleasure
– W.horsemanship
– trail
– hunter under Saddle
– hunter Seat equtation
– reining
– cutting
– roping.

Det vi driver med er «show» klassene: Halter, Showmanship at Halter, W.pleasure, W.horsemanship og Trail Hunter under Saddle (som er med engelsk utstyr).


Halter

Er en ekstriørbedømmings- klasse for quarterhester. Dommeren vurderer her hestens utseende både stillestående og under skritt og trav. Hesten skal være «shinet» til minste detalj og bør fremstå som velmuskulert og i et godt hold med typisk rase og hingstepreg.
_________________________________


Showmanship at halter

En klasse der hesten håndteres fra bakken i grime nokså likt halter. Et gitt mønster skal gjennom som kan inneholde stopp, rygging og vendinger samt trav. Her er det «handleren» (den som viser hesten) som bedømmes hvordan han/hun håndterer og kommunisere med sin hest.
_________________________________


W.pleasure

En av de mest populære og største grenene i USA og ellers i verden. Her skal man vise at hesten er lettridd,myk,følsom og god å sitte på og selvfølgelig lydig og disiplinert. Hesten rides i alle gangarter med lett kontakt med munn og uten synlige hjelpere og skal kunne bevege seg samlet tempo. W.p ris kun på firkantsporet og man har ikke lov å ta volter. Bortsett fra når man bytter hånd. Man har kun lov å ri forbi hverandre på innsiden. Om man rir tett inn foran eller bak en annen deltager med for kort avstand og uten å vise hensyn, trekkes man i poeng og kan også diskvalifiseres.
_________________________________


Trail

Her skal man passere et antall hinder som er tatt ut fra hindringer du Bl.a kan møte i naturen. Selv om disse ikke hindrene i dag minner så mye om naturhindre så er det likevel en sammenheng i utføring. Eks. På hindere er bommer, ri gjennom grind/port, rygge mellom bommene i forskjellige mønstre, tempovekslinger på trange plasser og områder med f.eks galoppbytte. Hestene skal utføre alle gangartene skritt, jog/trav og galopp på løs tøyle men i form og et rolig kontrollert tempo som i de andre ridegrenene. Hesten skal ikke berøre bommene da får man feil poeng.
_________________________________


W.horsemanship

Her vektlegges bedømmelsen av rytterens ridedyktighet,sits og hjelpere samt det helhetlige inntrykk hvor utstyret også skal ha en finish mellom rytter og hest. Klassen begynner med et individuelt mønster hovedsakelig over midtlinjen på banen. Mønsteret kan inneholde rygging, vending, holdt og overganger i alle gangarter også med galoppbytte.

_________________________________


Hunter under Saddle

Minner om western pleasure hesten rides i en noe høyere form og med mer framdrift i gangartene. Man rir i firkantsporet og hestens gangarter og form og rytterens sits blir lagt vekt på. Man rir lettridning i trav og under galopp slipper man hesten mer frem.

__________________________________________

Shining av hestene og utstyret før konkurranser
Før man kan vise seg selv og hesten fram i en klasse må både vi og hesten shines fra topp til tå. Hesten må klippes rundt ben, i ørene og rundt hodet slik at det ser rent ut. Manen må strikkes og klippes slik at den ligger helt rett og flatt.

Det går også an å barbere manen, – man gjør det som kler hesten best og det som gir en renest mulig overlinje. De aller fleste bruker også extenshions i både lugg og hale. Vi tar på hovlakk på høvene for at beina skal se helt strøkne ut. Rundt øyne og mule tar vi på faceglow – en krem som gir glans og litt mørkere farge. Dette for at områdene skal bli ekstra markerte. Alle disse tingene er med på å gi et bedre helhetsinntrykk av hesten. Dommerne vil se at du har gjort alt du kan for å få hesten til å bli så pen som mulig!


Ingrid i showantrekk Badger skinner om kapp med solen!

For at man skal bli lagt merke til i showringen må man ha et antrekk som matcher hesten og som stikker seg ut. I grenene Showmanship og Horsemanship er det vanlig å ha et helantrekk som er i en farge som synes godt. Showtoppene er dekorert med alle mulige mønstre og blinget opp med masse steiner og krystaller. Hattene vi bruker skal helst være shapet etter ansiktsformen din. I disse klassene er hår og sminke også veldig viktig. Alt håret må samles og tas opp i strikk slik at det ikke beveger på seg når man rir, Ikke et hårstrå skal stikke ut. Man må sminke seg slik at ansiktet fremheves og ikke skjules under hatten. Gjerne en øyenskygge som matcher fargen på antrekket ditt og en leppestift som virkelig er synlig – gjerne helt røde lepper. Alle disse små detaljene er ting dommerene legger merke til, en dommer kan gjerne dømme deg ved første øyekast når du kommer inn på banen. Det førsteintrykket du gir når du står ved første kjegle tar du med deg gjennom hele mønsteret, så det er viktig at alt er helt perfekt når man står klar for start. Det finnes også klasser som er mer nøytrale, der det som teller mest er hvor bra hesten går mønsteret som f.eks Trail. Da kan man ha på seg en helt enkel skjorte og ta håret i en hestehale hvis du vil det, man sitter mer avslappet og du trenger ikke å vise deg like mye fram og putte på «showfjeset» som man kan kalle det.

____________________________________________

Nysgjerrig? – spør da, vel!
Det er virkelig imponerende å se disse jentene trene hestene sine. De har en lydighet og kontroll som de færreste av oss andre kan skryte på oss å ha over hestene våre. For ikke å snakke om det fantastiske showutstyret de bruker… Salene er rene juvelene!
Jentene forteller og lærer gjerne bort – så bare spør dem om det er noe dere lurer på om westernridning!
Vi er heldige som har litt variasjon i grenene innenfor ridesporten i klubben vår, og vi har mye vi kan lære av hverandre.

«